27 d’octubre 2006

Resposta de la Unió Europea



El gabinet del Comissari Markos Kyprianou, de la Direccio General de Salut i Protecció del Consumidor de la Unió Europea, s’ha adreçat a nosaltres en relació al tema de l’Escola. Ens ha proporcionat informació respecte a totes les normatives que les Administracions han de tenir en compte quan es valora l’emplaçament d’una escola. En el document enviat destaquen el fet que estudis recents de la Organització Mundial de la Salut han demostrat que alguns contaminats relacionats amb les emissions dels vehicles, com ara les partícules, tenen un efecte especialment nociu per a la salut dels infants i que en aquest sentit és recomanable evitar tant com sigui possible l’exposició dels infants a la contaminació del trànsit.

22 d’octubre 2006

Sant Just al Carrer

El passat diumenge 22 d’octubre va tenir lloc una nova edició de Sant Just al Carrer. Un grup de pares de l’Escola Montserrat van participar per a informar de la situació de l’Escola i de la nostra oposició al trasllat forçat que ens imposa l’Ajuntament. Es van vendre números per al sorteig d’una càmera digital amb l’objecte de recollir fons per sufragar les despeses de les diverses tasques que portem a terme.
Gràcies a tots els pares que van fer possible aquesta activitat i també a tots als Santjustencs que van col·laborar amb el seu suport !!!

18 d’octubre 2006

Recurs Contenciós-Administratiu en contra del trasllat

Ja hem iniciat el Recurs Contenciós-Administratiu per a continuar les accions legals contra de l’Ajuntament de Sant Just i del trasllat que ens volen imposar.
Aquest és un procés llarg i costós econòmicament i per això s’ha obert un compte corrent a l’oficina d’Ibercaja al carrer Bonavista per tal de gestionar les despeses econòmiques del procés.
Per a tots les persones que vulguin fer una aportació economica, el número de compte es 2085-8106-71-0330069033 (EnsQuedem)

09 d’octubre 2006

Assemblea de pares el dia 9 d'octubre

Avui 9 d'octubre hi ha una assemblea per informar els pares de les darreres novetats.

La reunió serà a les 5 a la biblioteca de l'escola i hi haurà servei d'acollida a partir de 2/4 de 5.

20 de juliol 2006

Reunió amb la nova Directora General de Centres de la Generalitat

El passat dia 19 ens vam reunir amb la nova responsable de la Direcció General de Centres Educatius de la Generalitat, la Sra. Montserrat Casas Vilalta.

A la reunió es va insistir en l’oposició que el col·lectiu de pares sempre ha manifestat envers el tancament de l’escola i el trasllat dels alumnes a l’antiga UPC. Igualment es va tractar del potencial que té el centre actual en els seu emplaçament al centre del poble tal i com estava previst per l'Ajuntament de Sant Just a la modificació urbanística aprovada el 2002, abans que l’Ajuntament decidís donar un altre ús a l'illa Creu-Montserrat.

Tot i així, hem de tornar al que veritablement hauria de ser la principal motivació dels governants que a les nostres administracions tenen la responsabilitat de planificar les infrastructures per tal que acompleixin la funció que han de tenir. Per això hem adreçat la carta adjunta sota aquestes línies a la Sra. Casas:


Senyora,

Vaig venir la setmana passada amb la representació de pares i mares de l'escola Montserrat de Sant Just Desvern. Per a mí i crec que pels meus companys també, va ser una reunió positiva en la que ens varem sentir escoltats i amb l’esperança que tots els arguments que vem exposar en contra del trasllat serien de nou examinats per a trobar una solució a aquesta situació que esdevé cada cop més enutjosa per a tothom.
Al final de la reunió només vaig fer un petit comentari dient que no s’havia de deixar perdre una escola que funciona molt bé. Sóc ensenyant de tota la vida, he fet molta formació de mestres, he treballat 4 anys en el propi Departament d'Ensenyament, en el programa de Reforma i en la Formació del professorat. En aquells anys vaig tenir l’ocasió de conèìxer moltes escoles arreu de Catalunya. Sé com n’és d’important una escola on l’equip de mestres tingui un projecte comú i una mateixa il.lusió per a dur-lo a terme. I entre molts altres factors, crec sincerament que, avui en dia, l’entorn és també un element a tenir en compte en aquest projecte i que influeix en l’educació que volem donar als nostres fills: una educació per una societat democràtica i plural, arrelada al poble, on els nens i nenes aprenguin el valor de les diferències, el valor de la diversitat, on aprenguin a conviure amb tots els que l’envolten .

Aquesta escola, la més antiga del poble, al centre de la població, és l’escola del poble. Si bé a Sant Just hi ha molts nou vinguts, d’una classe benestant, cal tenir en compte que continua essent un poble, amb una població, al centre, de families més humils, fins i tot de families que encare vivim al camp, en les masies. Aquesta escola ,que durant anys era una mica menystinguda, pel fet de ser una escola de families senzilles, sovint immigrants, ha sabut en els darrers anys i molt especialment en aquesta darrera etapa, amb l'actual Direcció, transformar aquesta imatge, valorant la diversitat d’alumnat, on conviuen families benestants, immigrants, families més humils, estrangeres etc., fent-ne un model d’integració. Per aixo l’escola és en l’actualitat considerada com una escola modèlica.

En el barri molta gent està satisfeta amb la presència de l’escola ja que hi dóna molta vida . Els alumnes poden amb molta facilitat desplaçarse fòra de l’escola a realitzar activitats, relacionant-se amb el conjunt de la societat que els envolta: anar pel carrer, aprendre actituds cíviques, de respecte etc. Tot això forma part de l'educació a l’escola i tenim la sort de poder-ho fer de manera vivencial degut a l’entorn en el que ens trobem. Les mares es troben a prop del comerç, del mercat, dels punts de trobada. Els nens i nenes en anar a l’escola, molts a peu, poden fer el trajecte amb els seus amics.Això ens permet un camí escolar segur, alhora que aprènen, anant a peu, sense el cotxe, a treballar per una ciutat més sostenible.Fins i tot els que vivim més allunyats podem acostar els nens amb el cotxe, i poden fer el trajecte final, fins a l'escola, amb els seus amics, a peu. Cal tenir en compte que fer aquest desplaçament, caminant, cada dia, ha demostrat ser, en els països i ciutats on es practica, un bon costum que beneficia la salut i equilibri dels nens. A la sortida de l’escola, molt sovint amb avis, els nens i nenes surten junts i van a jugar als parcs del voltant de l’escola, zones no expressanent escolars ni únicament infantils, ben al contrari, llocs on es troben els avis que juguen a la petanca, les mares que fan conversa etc.. Tots aquests aspectes de relació amb l’entorn,que tenim el privilegi de poder practicar, aquests, es perdran en la nova ubicació. N’hi haurà d’altres certament però aquests que valorem i que formen part de l'actual projecte educatiu de l’escola dificilment es podran mantenir. Una escola propera a tothom, integradora, arrelada i present en la vida del barri, una escola de poble i pel poble.
Són unes reflexions que no vaig tenir ocasió d’exposar. La reunió ja va ser ben intensa i llarga i per això em permeto fer-li arribar aquest escrit amb l’esperança que encare podem salvar aquesta escola tal com és.

10 de juliol 2006

Pancartes a favor de l'Escola


Comencen a ser visibles les pancartes de santjustencs que s'oposen al tancament de l'Escola Montserrat tot demanant que seguexi al centre del poble i que s'hi facin les obres de millora i ampliació que es van exposar per a justificar les modicacions urbanístiques de l'illa Creu-Montserrat a l'any 2001.

26 de juny 2006

Cartes dels pares a la premsa

20 de juny 2006

El trasllat de l'Escola irromp a la campanya electoral

Notícia publicada al 20 Minutos

Assemblea de pares

S'ha celebrat novament una assemblea de pares per a exposar en detall els esdeveniments des de la darrera assemblea i per debatre les diferents línies d’actuació.
A l'assemblea es van recollir les opinions de tots els pares i es va tractar també sobre les diferents possibilitats d'organitzar mobilitzacions ciutadanes en protesta pel tractament que Ajuntament de Sant Just i Generalitat estan fent del cas de l'Escola Montserrat.

25 de maig 2006

Ple a l'Ajuntament de Sant Just

El Representants de famílies dels nens vam llegir les conclusions de l'informe del Síndic de Greuges davant del ple municipal de Sant Just, tot reclamant al nostre Ajuntament que es posi a treballar per una solució de qualitat en lloc d’insistir en un trasllat innecessari, condemnat al fracàs i que es troba amb l’oposició de la comunitat afectada.
Les intervencions dels pares al ple de l’Ajuntament no van obtenir cap altra resposta que la insistència per part de l’Alcalde en que la decisió és presa de fa molt de temps, com si això no fes res més que demostrar que durant aquest temps la Regidoria d’Educació a Sant Just ha estat totalment inoperant i incapaç d’avançar en un problema que condiciona el futur d’un dels tres CEIPS del poble.
Seguim sense entendre les raons que impulsen al nostre Ajuntament a insistir en el trasllat i donar-se pressa per disposar dels terrenys de l’Escola per a usos que van ser objecte de controvertides manifestacions per part de l’Alcalde com ara una modificació urbanística per a fer una zona comercial.
Estem per la defensa de la qualitat de la nostra escola i per a impedir que aquesta es vegi condicionada per altres interessos del consistori o per la incapacitat d’aquest per reclamar a la Generalitat que la inversió en educació a Sant Just sigui la que cal i es gestioni de forma adient.

El diari La Vanguardia es fa ressò de l'informe del Síndic de Greuges


Avui ha aparegut al diari La Vanguardia una notícia informant de la posició adoptada pel Síndic de Greuges de Catalunya respecte al trasllat de l'Escola Montserrat. L'article és tan contundent com l'informe.

Barcelona i l'àrea metropolitana seran zona de protecció especial per a la millora de la qualitat de l'aire

El Govern ha aprovat el Decret per a la declaració de zona de protecció especial per al restabliment de la qualitat de l'aire a diversos municipis de l'àrea metropolitana, entre ells, Sant Just Desvern.


http://www.gencat.net/acordsdegovern/20060523/02.htm

http://mediambient.gencat.net/Images/43_104853.pdf

Segons l'esmentat decret, aquesta protecció especial fa referència als contaminants de l'aire, el diòxid de nitrogen i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, que en aquesta àrea superen els límits fixats per la Unió Europea per a la preservació de la salut humana i el medi ambient.

Amb l’aprovació d’aquest Decret, el Govern, a més de declarar les zones de protecció, insta el Departament de Medi Ambient i Habitatge, conjuntament amb els de Política Territorial i Obres Públiques, de Salut i de Treball i Indústria i la col·laboració dels ens locals, a impulsar una comissió per formular el pla d’actuacions per restaurar i millorar la qualitat de l’aire.

Pel que fa al diòxid de nitrògen, el principal emissor són el transport i determinats processos industrials. Les partícules en suspensió són partícules respirables procedents del transport, principalment vehicles de gasolina, i determinats processos industrials.

Malgrat aquest Decret i la constatació de la superació de límits establerts per la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Just mantenen el trasllat de l'escola a la zona més contaminada del municipi.

Si bé tenen constància de l'informe del Síndic de Greuges, atès que no és vinculant mantenen el trasllat prescindint de totes les recomanacions.

23 de maig 2006

Síndic de Greuges de Catalunya


El Síndic de Greuges de Catalunya ha comunicat als pares i mares, que havent analitzat la situació de la nostra Escola, ha informat a les administracions implicades, Ajuntament de Sant Just i Conselleria d'Educació, sobre la necessitat que tinguin en compte criteris fonamentals per a la ubicació d'una escola com ara els de la qualitat ambiental, la integració en la vida de l'entramat urbà del municipi i l'adequació al camí escolar dels infants.
Els informes del Síndic de Greuges no son vinculants, però representen un criteri imparcial que en aquest cas aixeca la veu d'alarma quant a si l'administració està procedint de la manera adequada al cas de la nostra Escola.
Més avall trobareu la carta complerta del Síndic on se'ns informa de la seva actuació.

http://www.gratisweb.com/ensquedem/Sindic_CEIP_Montserrat_maig2006.pdf



17 de maig 2006

Parlament de Catalunya: Debat?

El passat 17 de maig Irene Rigau, diputada del Grup Parlamentari de CIU i ex-consellera de Benestar Social i Família, va presentar a la Comissió de Política Cultural del Parlament de Catalunya una proposta per elaborar un pla local d’oferta i demanda d’educació pública a Sant Just Desvern fins al 2015, per analitzar les potencialitats dels equipaments actuals i les ubicacions dels centres al municipi. Aquesta proposta està relacionada amb el més que qüestionable encert en el trasllat de l’Escola Montserrat. La proposta va ser rebutjada amb els vots en contra de l'ex-tripartit PSC-ICV-ERC que van exposar arguments exclusivament polítics i aliens a les necessitats dels nens per a rebutjar la proposta dels seus contrincants polítics. Especialment lamentable va ser la intervenció de la diputada del PSC i futura Alcaldessa d'Esplugues Pilar Díaz i Romero que va començar la seva argumentació al rebuig de la proposta basant-la en què anteriorment CIU no s’havia oposat a un plantejament com aquest. El grup d'ERC, que també es va oposar a l'estudi, no va ocultar que el seu posicionament polític es prenia sense haver consultat el tema amb el grup municipal d’ERC a Sant Just.

10 de maig 2006

Participació ciutadana a Sant Just?

Recentment el Periódico de Catalunya publicava una carta d'una mare d'una alumna de l'Escola Montserrat a la qual es posa en qüestió fins a quin punt l'Alcalde de Sant Just té en consideració la participació ciutadana en la presa de decisions, donat que en el cas de l'Escola Montserrat el treball, el criteri i les recomanacions dels pares, comunitat educativa i experts consultats no ha estat considerada en la decisió del trasllat.

06 d’abril 2006

Tríptic informatiu a Sant Just

Fins ara, el gruix de la població de Sant Just només obtenia la informació que apareixia al Butlletí Municipal. Per tal que tothom conegui les nostres actuacions i respostes al tracte rebut de l'Administració, hem editat un tríptic informatiu on s'exposen les darreres novetats i molt especialment les contradiccions en què han incorregut les administracions implicades en el trasllat al llarg de tot el procediment.

El podeu consultar en format pdf al següent enllaç

http://www.gratisweb.com/ensquedem/Triptic2.pdf

22 de març 2006

E-notícies

Avui ha aparegut al diari electrònic e-noticies.com una informació sobre la nostra escola.

HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES

LINK ACTUALITZAT

Agraïm a e-notícies la divulgació del nostre conflicte.

06 de març 2006

Festa de l'Arbre i Ens Quedem



El passat diumenge dia 5 va tenir lloc a Sant Just la festa de l'arbre, com cada mes de març. És una festa que convoca l'Ajuntament i que consisteix en una plantada d’arbres i actes culturals i lúdics amb l’objectiu de fomentar el respecte per la natura i la convivència amb els arbres en el nucli urbà.

Aquest any s'ha plantat un xiprer comú i 10 ceps de vi i hi ha hagut una cantada i ballada de sardanes amb el Cor Lo Pom de Flors i l’Agrupació Sardanista de Sant Just, obsequi de plantes i tallers infantils, on s'han elaborat llànties romanes i mosaics.

El Grup de Treball va voler ser-hi present per tal de seguir manifestant la nostra oposició a la manera com se'ns ha tractat i per reclamar el compliment dels compromisos assumits per la Consellera Cid.

Es van repartir banderoles i braçalets als assistents i alguns de nosaltres vam portar l'armilla reflectant de color groc, que és el de la nostra escola.

02 de març 2006

Reunió Direcció General de Centres Docents- Grup Ens Quedem i Berenar popular

El passat dia 10 de febrer va tenir lloc a l'Ajuntament una reunió entre membres de la Conselleria d'Educació (representada el Director General de Centres Educatius, la Directora dels Territorials d'Educació al Baix Llobregat-Anoia i la Inspectora Territorial) i membres de la Comunitat educativa del CEIP Montserrat (representats per la Directora, la Secretària i la Cap d'estudis i membres del Grup de Treball Ens Quedem). En representació de l'Ajuntament hi havia el Gerent.

Si bé la Consellera s'havia compromès a la Ràdio a reunir-se amb nosaltres i escoltar-nos, la reunió no podia ser més decebedora. No ens va agradar que ens convoquessin a una reunió per "escoltar-nos" a les 5 i tot seguit convoquessin a tota la comunitat educativa a les 6 per presentar el projecte definitiu de trasllat. Era evident que la intenció de la primera reunió no era pas escoltar, sinó fer veure que se'ns escoltava i "aguantar el xàfec" per tot seguit passar a imposar el seu criteri únic.

Després d'aproximadament una hora d'intervenció del Grup de Treball on es van exposar tots els arguments tant subjectius com objectius que ens mouen a demanar la permanència de l'escola al seu lloc de sempre i oposar-nos al trasllat (dades demogràfiques sesgades, nivells sònics inadmissibles per la normativa, impediment de desenvolupament dels camins escolars, insostenibilitat, costos sanitaris,...) la resposta del Sr. Director General va ser reconèixer la molta feina que havíem fet, revisar molt per sobre alguna dada puntual de les moltes que tenien els nostres estudis i finalment seguir endavant amb la reunió posterior de presentació del projecte definitiu. Ens van deixar ben clar que la decisió ja era definitiva abans de la primera reunió i que res no els faria canviar d'opinió.

És a dir: fan veure que són molt democràctics i que fomenten la participació a tots els nivells, però és només de cara a la galeria, ja que va resultar claríssim que aquella reunió era només per fer-nos treure la sensació que no se'ns havia escoltat.

Se'ns va faltar el respecte, ja que se'ns va dir que l'Administració té molta experiència i que per tant els seus criteris passen per damunt dels nostres, com si l'Administració fos infalible. Després quan hi ha desastres com el Carmel (única eina pel ciutadà de control de qualitat), les Administracions han de córrer a buscar alguna responsabilitat individual en l´engranatge per no assumir responsabilitats últimes.

A la segona reunió, davant les preguntes concretes als tècnics, les respostes van anar sempre seguides d'una cua perillosa: "Jo només faig la meva feina, no prenc les decisions, compleixo amb la normativa, no cal més aïllament acústic, perquè qui provoca més contaminació acústica són els nens que surten al pati". Semblava que ningú no pogués tenir un criteri propi i que l'autocrítica a nivell de l'administració fos intolerable.

És més, tal com els vam demostrar a la primera reunió, en molts casos el projecte incompleix la normativa, però qualsevol observació al respecte era obviada o ofegada per un: "alguna pregunta més?" Emparant-se en aquesta actitud d'obediència cega i seguir la normativa TOTS I CADASCUN DELS PRESENTS van participar a l'engranatge que provoca el resultat final.

El més clarificador va ser la frase final de l'Alcalde de Sant Just, que va dir que "la tria del centre escolar és de lliure elecció", com dient-nos que, si no ens estava bé el trasllat, tiréssim la tovallola i canviéssim els fills d'escola. Argument remarcable tenint en compte que parlem d´ensenyament públic. És evident que encara no s'han assabentat que nosaltres no actuem pensant només en els interessos dels nostres fills, sinó en el de les futures generacions d'estudiants de l'escola.

En fi, que enlloc de tractar-nos com a ciutadans iguals, lliures i amb capacitat de decidir i opinar, ens van tractar com a súbdits incults, illetrats i ignorants amb aquell aire de "l'administració ja sap el que es fa", que té molta més experiència. Com l'anunci de La Vanguardia: això és així perquè ho dic jo.


Mentre es mantenien aquestes dues reunions, fora l'Ajuntament es va celebrar un berenar popular per tal de mostrar el rebuig al tracte rebut i reclamar que se'ns escoltés com a ciutadans amb dret a opinar.

01 de març 2006

Ens Quedem al programa El Matí de Catalunya Ràdio

El passat dia 7 de febrer el Sr. Francesc Sanuy va mencionar el nostre conflicte a la tertúlia del Matí de Catalunya Ràdio demanant que es mantingués un diàleg entre les parts afectades davant dels micròfons. Més tard, una representant del Grup de Treball va ampliar la informació a la secció del Defensor de l'Oient del mateix programa.
Podeu descarregar-vos els arxius d'audio al següent enllaç

http://www.gratisweb.com/ensquedem/catradio07022006.zip

05 de febrer 2006

Aclariment de les obres que es duen a terme a l'edifici UPC

Les obres que s'estanrealitzant a l'edifici UPC no són les d'adequació per a l'ús com a escola, sinó només de neteja i tancament perquè l'edifici no se segueixi deteriorant.

02 de febrer 2006

Contrastos entre emplaçaments


Aquí podreu comparar com hi surt perdent l'escola en cas de trasllat a l'edifici UPC. És remarcable la diferència entre la llum natural de les nostres aules, que tenen totes almenys un pany de paret format per grans finestrals




i la penombra que es troba als passadissos i aules de l’edifici conegut popularment com a búnker.




Tanta penombra no és sorprenent quan analitzem l’edifici per l’exterior.




Les aules del pis superior només obtenen la llum pels seus laterals, ja que la paret que dóna al sol no té cap finestra per tal de minimitzar el soroll. Com s'aprecia a la foto de l'esquerra, a les aules que queden als extrems de l'edifici encara hi ha sort, ja que reben llum directa. En canvi, totes les que queden al mig de la llarga extensió del passadís (en aquestes entrades protegides per una paret còncava que s'aprecien a la foto de la dreta) la llum arriba molt minvada. A la part inferior d'aquestes aules hi ha un passadís molt llarg i de sostre baix que es pot apreciar a la primera foto. Les parets del pis inferior que toquen aquest passadís tampoc no tenen finestres.

Les aules d’infantil, que segons el projecte han d’anar a a planta baixa, només reben una trista llum a través

de les mínimes obertures a la paret que toca al nord. És a dir, sense llum natural directa. Quina diferència amb els finestrals de la nostra escola!!!

31 de gener 2006

Sant Just Desvern, entre els municipis més contaminats

L'edició digital del diari El Periódico va publicar el passat 20 de gener un notícia sobre la contaminació per diòxid de nitrògen o partícules a Barcelona i municipis de l'entorn.

http://www.gratisweb.com/ensquedem/El_periodico_40_municipis.pdf

Segons aquesta publicació, hi ha 40 municipis, entre els quals es troba Sant Just Desvern que superen els nivells admissibles de diòxid de nitrògen. Aquests contaminants vénen provocats en un 90% pels vehicles que circulen per la zona.

És per això que la Directora de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient, Sra. Maria Comellas, va presentar el Projecte de Decret per a la declaració de zona de protecció especial per al restabliment de la qualitat de l'aire en aquests municipis.

El dia següent la informació va aparèixer a l'edició impresa del diari El Periódico, més desenvolupada, tot i que no hi figura el llistat dels municipis.

http://www.gratisweb.com/ensquedem/El_periodico_contaminacio.pdf

El diari La Vanguardia també es va fer ressò de la notícia.

http://www.gratisweb.com/ensquedem/Vanguardia_Contaminacio.pdf

Mentre van apareixent aquestes informacions, l'Ajuntament de Sant Just Desvern i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya pretenen traslladar una escola d'educació infantil i primària (per a canalla de 3 a 12 anys) a la zona més contaminada d'un municipi que es troba entre els quaranta que pateixen més contaminació per diòxid de nitrògen o partícules i que necessites ser inclosos a una zona d'especial protecció.

23 de gener 2006

Nou article a La Vanguardia











Avui ha aparegut al diari La Vanguardia un nou article sobre la nostra escola. L'article, que ocupa dues planes i és la portada de la secció Vivir, exposa les preocupacions de les famílies i claustre de l'escola i el secretisme amb què ha actuat l'Ajuntament.

També critica el fet que s'hagi pres la decisió del trasllat sense haver mesurat la contminació acústica i atmosfèrica de la zona, quan en canvi sí s'exigeix per a la construcció d'una carretera.

Felicitem el Sr. Mas de Xaxàs per aquest article.

http://www.gratisweb.com/ensquedem/Escuela_del_ruido.pdf

09 de gener 2006

Entrevista a Marta Cid, Consellera d'Ensenyament

Avui al Mati de Catalunya Radio s'ha entrevistat la Consellera d'Ensenyament, la Sra. Marta Cid.

A l'entrevista se li ha preguntat per la situació del CEIP Montserrat -Sant Just Desvern i la oposició al trasllat que pares i mestres manifestem. La Consellera s'ha compromès a escoltar-nos i a que tindrem una escola "en condicions". Veiem...

Adjunt trobeu el tall de veu de l'entrevista.

http://www.gratisweb.com/ensquedem/Matins_CatRadio_9gen06.mp3

05 de gener 2006

Mail per difondre

Hem elaborat un mail per tal de difondre per internet. Els títols que circulen són:

· Conflicte mediambiental pel trasllat d'una escola infantil i primària al costat d'una autopista.

·Ajudeu-nos a salvar l'Escola Montserrat. Mail per difondre.

A continuació trobareu la transcripció del text, però també el tenim en format pdf, que a més incorpora dues fotografies dels centres i la seva ubicació.

El text en pdf el trobareu a:

http://www.gratisweb.com/ensquedem/Ens_quedem_mail_difondre.pdf

Transcripció:

www.ensquedem.blogspot.com

L’Ajuntament de Sant Just Desvern vol traslladar una escola d’infantil i primària al costat de l’autopista B-23 i destinar el seu edifici actual a altres usos. Entre d’altres coses, vol construir 650 placesd’aparcament segons un concurs públic d’idees que inclou l’edifici de la nostra Escola. (bases disponibles a la pagina de la Diputació)

http://www.diba.es/licitacions/assistencia_1308051_text.asp
LINK ACTUALITZAT!!!

http://www.diba.es/otc/concursos/sant_just_desvern_equipaments/
bases_reguladores_sant_just_desvern.pdf

(El link està dividit en dues línies)

Encara que sembli increïble, l’equip de Govern està format per partits d’esquerres i ecologistes (PSC, ERC i IC-V).

L’Ajuntament assegura que no té interessos econòmics a l’edifici de l’escola, però el rendiment que es pugui treure de les places d’aparcament ja sigui per venda, arrendament, cànon per concessió de la gestió de l’aparcament o impostos municipals recaptats, fa pensar tot el contrari.

Sota el pretext que faltaran places escolars al municipi, ha demanat a la Direcció General de Centres Docents que traslladi l’escola a l’antic edifici de la UPC. El veureu passant per l’autopista. És un edifici molt deteriorat de totxana vista, ple de graffittis, que no té l’estructura adequada per a una escola d’infantil tal i com ha manifestat l’arquitecte que el va projectar.

L’Ajuntament intenta justificar la necessitat de places escolars basant-se en una projecció demogràfica dels anys 2004 a 2013, respecte de la qual ja s’ha pogut comprovar que esta sobreestimada (les dades reals de matrícula dels cursos 2004-05 i 2005-06 estan molt per sota de la projecció). A les 4 línies d’educació pública del municipi hi ha hagut quinze vacants en el curs actual, tot i que segons els estudis demogràfics aquest curs s’haguessin necessitat 6 línies.

L’Ajuntament manté que la Generalitat no invertirà en una escola que no tingui la possibilitat futura de créixer a una segona línia, deixant de banda el fet que l’Escola Montserrat té la capacitat de créixer a mig termini en un terreny municipal col•lindant requalificat fa 5 anys a tal efecte a petició del propi Ajuntament!

La decisió de la Generalitat es basa només en factors econòmics, sense tenir en compte la canalla. Encara no han fet un estudi mediambiental. Els pares ens hem avançat i gràcies a Catalunya Camina (www.catalunyacamina.org) hem comprovat que el trasllat és insostenible. La zona a on es vol traslladar l’escola és la que registra els nivells més alts de contaminació atmosfèrica i acústica del municipi, segons es desprèn de l’auditoria ambiental elaborada pel propi Ajuntament i la Diputació de Barcelona de conformitat amb l’Agenda 21. Els veïns de la zona reben una subvenció per a instal•lar doble vidre ja que la barrera sònica que s’està instal•lant amb arbres (la meitat dels quals són caducifolis) és clarament insuficient.

L’Ajuntament diu que es prendran les mesures correctores pertinents per a minimitzar l’impacte ambiental a l’edifici UPC, però negligeix el fet que al camp d’esports i al pati de l’escola, on la mainada passa moltes hores, no es pot instal•lar doble vidre.

Ara molta canalla va a l’escola a peu, i sovint amb els avis. Si es trasllada l’escola, el cotxe serà el mitjà de transport més habitual i es perdrà el contacte amb els avis, ja que aquests no aniran a buscar els seus néts, perquè no gosaran traspassar la N-340 i el Trambaix amb la mainada (dades provinents de l’enquesta del “Camí Escolar” realitzada", el Juny de 2005). La reurbanització de la zona de la carretera pot suposar una certa millora però no evita el deteriorament de la qualitat del camí escolar que suposaria l’emplaçament a l’autopista.

Un Ajuntament d’esquerres, una Regidoria d’Educació integrada en una partit ecologista haurien de vetllar per la sostenibilitat, per escoles en zones de gran qualitat ambiental, pel desenvolupament dels camins escolars a peu o en bicicleta, i no per cap altra opció que les deteriori o condicioni. Els partits d’esquerres als seus programes municipals defensaven la ciutat educadora i la integració de les escoles al teixit social. Treure l’escola del centre del poble és la pitjor manera de fer-ho.

Sembla que els interessos econòmics passen per damunt de la coherència del projecte educatiu, la qualitat mediambiental i la salut dels escolars presents i futurs.

Es irònic que mentre l’Ajuntament s’afanya a intentar traslladar l’Escola a contracorrent de famílies, AMPA i Equip docent, i pren totes aquestes decisions sense la mínima base tècnica necessària (estudis de contaminació ambiental, estudis sònics...), Sant Just s’adhereix a les xarxes espanyola i catalana de ciutats saludables, que té per objectiu potenciar polítiques per millorar la qualitat de vida i la salut de la ciutadania de Sant Just.

Encara ho és més que IC-V posi el crit al cel i presenti una moció al ple municipal contra el quart cinturó (que no afecta directament el nostre municipi) dient que tindrà un gran impacte ambiental en una zona fràgil i que digui que atempta contra els principis de sostenibilitat ambiental i en canvi aquesta sensibilitat no es demostri a l’hora de traslladar l’escola a la zona més contaminada del municipi, provocant un gran impacte ambiental en persones fràgils durant tota l’escolaritat.

La campanya que du a terme l’Ajuntament per vendre el trasllat inclou la publicitació que l’espai lliure que deixaria l’Escola Montserrat permetria uns equipaments municipals en bé del poble: L’Escola Montserrat JA es un be comú en bé dels nens i famílies del poble i ÉS compatible amb altres usos tal i com de fet succeeix a l’actualitat (ús comú de la pista d’esports, ús comú d’aules per l’escola d’adults, situació col•lindant amb l’Ateneu de Sant Just amb tots els avantatges i potencial que això comporta).

• NO ACCEPTEM EL TRASLLAT PERQUÈ DEFENSEM UNA ESCOLA INTEGRADA AL CENTRE DEL POBLE, QUE PERMETI A LA MAINADA CONÈIXER EL SEU ENTORN.

• NO ACCEPTEM QUE NOMÉS ES TINGUIN EN COMPTE CRITERIS ECONÒMICS.

• NO VOLEM QUE ELS NENS PASSIN TOTA L’ESCOLARITAT A LA ZONA MÉS CONTAMINADA DEL MUNICIPI.

• NO ACCEPTEM QUE INTERESSOS URBANÍSTICS HIPOTEQUIN LA SALUT DELS NENS DEL NOSTRE POBLE (ELS D’ARA I ELS FUTURS).

• VOLEM QUE ELS AVIS PUGUIN ACOMPANYAR ELS NÉTS A L’ESCOLA.

• VOLEM QUE LA SOCIETAT PARTICIPI A L’EDUCACIÓ DE LA MAINADA.

• VOLEM UNA ESCOLA SOSTENIBLE.

• VOLEM UNA ESCOLA ON ELS NENS PUGUIN SEGUIR JUGANT A UN PATI ASSOLELLAT I TRANQUIL.

• VOLEM QUE L’ESCOLA ES QUEDI AL SEU LLOC DE SEMPRE

Agrairíem que difonguéssiu aquest mail i que visitéssiu la nostra web.

http://www.ensquedem.org