25 de maig 2006

Barcelona i l'àrea metropolitana seran zona de protecció especial per a la millora de la qualitat de l'aire

El Govern ha aprovat el Decret per a la declaració de zona de protecció especial per al restabliment de la qualitat de l'aire a diversos municipis de l'àrea metropolitana, entre ells, Sant Just Desvern.


http://www.gencat.net/acordsdegovern/20060523/02.htm

http://mediambient.gencat.net/Images/43_104853.pdf

Segons l'esmentat decret, aquesta protecció especial fa referència als contaminants de l'aire, el diòxid de nitrogen i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, que en aquesta àrea superen els límits fixats per la Unió Europea per a la preservació de la salut humana i el medi ambient.

Amb l’aprovació d’aquest Decret, el Govern, a més de declarar les zones de protecció, insta el Departament de Medi Ambient i Habitatge, conjuntament amb els de Política Territorial i Obres Públiques, de Salut i de Treball i Indústria i la col·laboració dels ens locals, a impulsar una comissió per formular el pla d’actuacions per restaurar i millorar la qualitat de l’aire.

Pel que fa al diòxid de nitrògen, el principal emissor són el transport i determinats processos industrials. Les partícules en suspensió són partícules respirables procedents del transport, principalment vehicles de gasolina, i determinats processos industrials.

Malgrat aquest Decret i la constatació de la superació de límits establerts per la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Just mantenen el trasllat de l'escola a la zona més contaminada del municipi.

Si bé tenen constància de l'informe del Síndic de Greuges, atès que no és vinculant mantenen el trasllat prescindint de totes les recomanacions.